Skip to main content Skip to footer

Svanemærkning af byggeri

Certificeret byggeri med fokus på indeklima, materialer og konstruktive løsninger.

Svanemærket er en anerkendt mærkningsordning, der hjælper bygherrer og ejendomsudviklere med at demonstrere deres engagement i bæredygtighed og miljømæssig ansvarlighed. Det kan også være attraktivt for brugere og lejere, der ønsker at vælge miljøvenlige boliger og bygninger.

Kom godt fra start

Vores indledende rådgivning handler om at afdække bygherres motivation for at tilføre byggeriet mere bæredygtighed. På dette grundlag kan vi guide og anbefale den løsning, som giver bygherre mest værdi i det konkrete projekt.

Ledelse af processen

Når beslutningen falder på at Svanemærke byggeriet, kan vi varetage certificeringsprocessen og lede projektet i mål.

Svanemærkning af byggeri stiller krav til alle projektets involverede parter og i såvel planlægning, projektering og opførelse af byggeriet og hvis blot en part svigter, er der risiko for at byggeriet ikke opnår certificering. Det er derfor vigtigt at sikre at alle er instrueret i hvordan de krav og handlinger som den enkelte deltager har ansvaret for, opfyldes tilfredsstillende. Denne opgave varetager vi og i samarbejde med projektets parter, sikres opnåelse af certificering.

Viden

Svanemærkning af nybyggeri er en certificeringsordning, der har til formål at fremme miljøvenlige og bæredygtige praksisser inden for byggeri og ejendomsudvikling. Svanemærket er en nordisk miljømærkningsordning, og dens kriterier er udviklet i samarbejde med eksperter og interessenter inden for bygge- og ejendomssektoren.

Her er nogle nøglepunkter om Svanemærkning af nybyggeri efter generation 4:

Bygningens energibehov:
Skal overholde lavenergiklassen i BR18 eller minimum 10% bedre end gældende BR18 krav.

Miljøvenlige materialer:
Opfylder strenge krav til sundheds- og miljøfarlige stoffer i brug af materialer kemiske produkter.

Indeklima og sundhed:
Mærkningen fremmer et sundt indeklima ved at stille strenge krav til fugtkontrol, akustiske forhold og dagslysforhold, samt minimering i brug af materialer med indhold af skadelige stoffer.

Klimapåvirkning:
Der stilles krav om udførelse af LCA (Livscyklusvurdering) på byggeriet. Dvs. beregning af byggeriets CO2 aftryk. Beregningen skal dokumentere at byggeriet overholder de resultatkrav som er opstillet som forventede krav i næste version af bygningsreglementet. Endvidere stilles der særlige krav til cement, beton, stål og aluminium.

Bæredygtig drift:
Svanemærkningen stiller krav til bygningens energiforbrug og drift. Herunder bl.a. lysstyring, energieffektive hvidevare, vandbesparende sanitetsarmaturer mv. og anvendelse af slidstærkt træ til udendørs brug.

Udførelsesfasen:
Opfyldelse af krav til udførelse af byggeriet, der reducerer miljøpåvirkningen, såsom brug af fossile brændstoffer på byggepladsen, affaldshåndtering, minimering af spild og genbrug af byggematerialer.

Genbrug og genanvendelse:
Mærkningen fremmer cirkularitet i byggeriet, ved bl.a. at give point for anvendelse af genbrugte byggevarer og -materialer, samt anvendelse af fornybare materialer til isolering, bærende konstruktioner, facader og vægge mv. og udførelse efter retningslinjerne i ”Design for adskillelse”.

Biodiversitet og træprodukter:
Opfyldelse af strenge krav til anvendelse af certificeret træ og sporbarhed i træets oprindelse, som sikre at det kommer fra bæredygtigt skovdrift. Endvidere stilles der krav om at biodiversiteten på projektområdet vurderes, og der udarbejdes en plan for bevarelse og forbedring af biodiversiteten i/omkring byggeriet.

 

Ofte stillede spørgsmål fra aktører, som overvejer at Svanemærke deres byggeri:

Fordelen ved et svanemærket byggeri er at der er brugt miljøvenlige materialer, bygningen har et sundt indeklima, og et lavt energibehov.

Du kan læse mere ovenfor, klik her.

Omkostningerne til en samlet svanemærkning, afhænger at projektets kompleksitet og størrelse mv. Prisoverslag på de enkelte områder og faser, foretages i de indledende faser. Gældende gebyrer til Miljømærkning DK, kan ses på hjemmesiden her.

En Svanemærkningsproces behøver ikke at forlænge tidsplanen for et projekt i særlig grad. Der skal afsættes tid til de godkendelsesprocesser, som skal foretages af Miljømærkning DK, men det kan tilrettelægges således at der sker parallelt med projektering af byggeriet.

Eksisterende bygninger kan Svanemærkes i forbindelse med renovering, under forudsætning af at kravene hertil følges. Særligt at bygningen opnår et lavt energiforbrug.

Ja der er flere kriterier, der skal opfyldes, bl.a. er der krav til de miljømæssige og sundhedsmæssige egenskaber ved de kemikalier, der bliver brugt i byggematerialerne. 

 Durabel kan hjælpe med at komme igennem processen.

En Svanemærkning behøver ikke at påvirke byggeriets design i særlig grad, men byggeriet skal overholde strenge krav til anvendte materialer og deres indhold af miljøfarlige stoffer.

Nej det er der ikke, Men vi anbefaler at overveje en commisioning proces, som er med til at sikre at byggeriet opnår det tiltænkte energiforbrug.

Svanemærket er et at de mest kendte miljømærker i Danmark og de fleste Danskere forbinder mærket med noget sundt og godt. Svanemærkning er derfor et taknemmeligt certifikat at anvende i markedsføring.

Du er meget velkommen til at kontakte os til en snak om eventuelle spørgsmål og bekymringer vedr. en Svanemærkning af byggeri.

Vi er optimister og handler på det

Vi er optimister og går fagligt ind i kampen for en mere bæredygtig fremtid.

I Danmark har vi en stærk byggetradition, hvor fremsynede arkitekter og samfundsledere har vist vejen gennem generationer. Fokus på dokumenteret bæredygtigt byggeri er endnu et skridt på vejen.

Vi er de erfarne rådgivere, du har brug for


Vi kan tage en snak om jeres byggeri og bliver afklaret. Så ring til os på 88 63 80 30.

Telefonen er åben mandag-torsdag kl. 9-15 og fredag kl. 9-13. Alternativt er du meget velkommen til skrive til os via formularen.

Feltet "fornavn" skal være udfyldt!
Feltet 'Efternavn' skal være udfyldt!
Indtast venligst e-mail korrekt